Een gala is de uitgesproken gelegenheid om weer eens de boeken in te duiken en je te verdiepen in de etiquette. Al jaren is het zo dat de heren de dames mee uitvragen door middel van een blauwe brief geschreven met een zilveren pen. Middels deze brief vragen de heren de dames mee naar het gala. Echter zal nergens in de brief de vraag letterlijk worden gesteld. De dames reageren hierop met een roze brief geschreven met een gouden pen.

 

De heer wordt in ieder geval uitgenodigd voor de thee, tijdens het gezelschap wordt niet gepraat over het gala. Bij een afwijzing serveert de dame niets bij de thee, is de dame geïnteresseerd dan serveert zij een koekje. Is de dame meer dan alleen geïnteresseerd dan serveert zij een stukje zelfgebakken taart. Zit daarbovenop nog een toef slagroom, dan heb je het helemaal gemaakt.

 

De laatste brieven worden geschreven tijdens de ladies night. De heren vragen hierop de dames mee uit naar het gala en zorgen ook voor de corsages. Er is grote lol beleefd tijdens deze avond aan de prachtige brieven van de heren en nog meer lol aan de brieven die teruggeschreven zijn.

 

Tijdens het gala draagt men gepaste kleding, lees; heren een rokkostuum of smoking. Een rokkostuum heeft de voorkeur en de dames een jurk minimaal tot over de knie. Ook draagt men een corsage. De heer draagt deze met de bloem naar boven en de dame met de bloem naar beneden, de heren verzorgen de corsages voor de dames. Een horloge wordt niet gedragen, want gezelligheid kent geen tijd!

 

Voorafgaand aan het gala wordt er gedineerd. De dame wordt thuis opgehaald en begroet. De heer begeleidt de dame van het huis naar het diner en van het diner naar het gala. Gebeurt dit lopend, dan loopt de dame aan de linkerarm. Bij gevaarlijke situaties kiest de heer uiteraard de onveilige kant.

 

Tijdens het gala kan de heer de dame ten dans vragen. Dit doet hij door een lichte buiging te maken. De dame reageert hierop door eenmaal haar hoofd te knikken. De dame kan de dans niet weigeren, tenzij zij de dans al aan iemand anders beloofd heeft.